Magyar | Deutsch | English
Kezdőlap || Vonatvárás | GYIK | Tour blog | Kiállunk!! | Háttéranyag | Dokumentum, kapcsolat || Vasútturisztika
Home
Tour de HongrieVirtuálisan (nyereményjáték)

A nyertes játékosok (ügyességi sorrendben):
Bohus Márta (Családi jegy a Füstibe - első díj), Faragó Pál (aszúbor - második díj), Takács Imre (csemegekosár - harmadik díj), Kárászi Zoltán (vasútbarát póló), Grünwald Tamás (Hungary Card), Huszár Máté (Hungary Card), Tóth Levente (MÁV Nosztalgia póló), Kun Ákos (MÁV Nosztalgia póló), Csepregi Péter (Pannonjazz CD-k), Hujber Zoltán (Indóház poszter), Janka Martin (vasútbarát póló), Turáni Péter (ingyenjegy dunakanyari nosztalgia vonatra)

Körbeutazzuk az országot vasúton, míg lehet... Igen, sajnos élessé vált a helyzet. Az óramutatóval ellenkező irányban indulunk, mert értelmetlen döntésekkel olykor szembe kell menni.
Itt az összefogás és a cselekvés ideje: a kár legyen minél kisebb mértékű, a jövő nyitva maradjon! A játék és a Tour blog segítségével legalább távolról megtapasztalhatod velünk együtt, milyen a vasúti közlekedés most. Mi több: hogyan festene egy korszerű vidéki közlekedés?

Idén az ország nyugati térfelén kezdjük: Csornának már van tapasztalata vasútbezárással. (A napokban Győrben bemutatták a lehetséges jövőt, beleértve a Csorna-Pápa-Veszprémvarsány-Győr körvasút újraindítását és korszerűsítését, veszprémi és kisbéri közvetlen motorkocsival együtt.)
Rajt: november 24-én 13:02-kor. A néhány napos országos "körmenet" Csornára tér majd vissza.
Feladatunk, hogy a határhoz lehető legközelebb eső vasúti pályákon non-stop jelleggel haladunk az óramutatóval ellenkező irányában, amíg továbbvisz minket aznap vonat, reggel pedig tovább az első vonattal. Mindig az első induló vonattal indulunk tovább a következő vasúti csomópont felé, kivéve hajnalban: ha a következő ponton nincs csatlakozás, akkor az első reggeli vonattal indulunk, aminek csatlakozása van. (Ennyire elvetemültek mégsem lehetünk.) Sőt, az az öröm ér bennünket, hogy minden útba eső szárnyvonalat beutazhatjuk oda-vissza, mely a határ felé mutat vagy azzal párhuzamos - Teged pedig a megtiszteltetés, hogy becsüld meg (vagy ha ráérős vagy, számold ki!), pontosan hány percbe telik majd az út? A szárnyvonal lényegében vasúti zsákutca, és máris itt az első kihívás: legtöbb szárnyvonalunk nem épült zsákutcának, de az 1921-es határ számtalan helyen elvágta a vasúti közlekedést és sok csonka-vonalra évtizedes elhanyagolás várt. Most, az EU-ban ismét szükség lenne ezekre az átmenő forgalmakra: a mostani határvidékek lakói munkát szeretnének vállalni Aradon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben vagy a Kassa melletti ipari parkokban; sok a magyar és nem magyar román vagy szlovák állampolgár, aki házat vesz a határon túl, gyermekeit esetleg a városban iskoláztatná. Néha csak pár száz méternyi, pár kilométernyi elbontott vagy bozótos pályaszakaszt kellene orvosolni....
Budapestet érintve pillanatok alatt átérünk az ország másik részébe. Aki viszont a határvidéket beutazni merészelné, annak ráérősnek kell lennie. Pedig kihagyunk minden vonalat, ahol jelenleg is határon átnyúló forgalom van, még ha napi két-három vonatpár csupán. Nyugodtan kövesd az útvonalat a vasúti térképen. Kezdetben, a nyugati határon legerősebb a nemzetközi kapcsolat: Sopronból jóval több vonat szalad be Bécsbe, mint ahány Pest irányába indul, de Deutschkreuz, Fehring (21-es pálya) és Hódos (25) irányában is viszonylag erős átmenő forgalom van. Oda nem kell bemegyünk, ahogyan Magyarbólyra (66) és Kelebiára (150), vagy keleten a még gyengébb forgalmú Nyírábrányra (105) és Tiborszállásra (115) sem. Olyan szárnyvonalokra viszont bemegyünk, mint Kőszeg (18), Rédics (23), Mohács (65), Körösnagyharsány (127), Zajta (113), Csenger (114) stb., de ha nem lenne egyértelmű, említeném Sátoraljaújhelyt (80) és Rajkát (1) - megszűnt az átmenő forgalmuk; továbbá Ózdot (92), Gyöngyöst (85) és Esztergomot (2) - ezeket mind bejárjuk. A kedvenc nyírvidéki kisvasúton már csak Herminatanyáig közlekedik mozdony - a vonatpótló buszokat most inkább kihagyjuk és megendedünk magunknak egy kiadós szabolcsi pihenést, amig vissza nem indul a fapados, szénnel fűtött szerelvény. Említést érdemel még, hogy Szeged Tiszai pályaudvar és Újszeged állomás között gyalog átkelünk a hídon, mivel a vasúti hidat még mindig nem sikerült helyreállítani (ez 1 átszállásnak minősül, és a "hídnélküli" vonalat nem tekintjük két szárnyvonalnak a játék értelmében).

Ezzel egyértelmű lenne az útvonal - gratulálok, ha már idáig kitartottál! Ha még akad időd mostanában: egész pontosan utána tudsz nézni az Elvira (elektronikus vasúti menetrend) segítségével, ezzel növelheted az esélyed, hogy az értékes nyeremények közül válogathass! Lehet persze találgatni is, bízva szerencsédben, mely bizony útközben és a játékban egyaránt szerephez jut. (Kérdezhetném azt is: lesz-e sztrájk vagy nem?)

Játékcél: minél kisebb pontszám!
Minden mezőbe egész SZÁMOT kell írni (pontok, vessző, egyéb jelek nélkül)!

1. Hány percbe telik az út?
(Indulás Csornán november 24-én déli 13:02-kor. Hány perc fog eltelni, míg vissza nem érkezünk Csornára?)

Annyi pontot kapsz, ahány perccel a beírt szám a ténylegesen leutazott percektől eltér (plusz vagy mínusz).

2. Hányszor kell átszállnunk?
(egy átszállásnak számít az is, ha egy szárnyvonal végén kiszállunk, majd visszamegyünk ugyanazzal a szerelvénnyel)

Annyi pontot kapsz, mint a plusz-mínusz eltérés tízszerese.

3. Hány percet töltünk átszállással-várakozással?
(Itt nem számít a pihenőidő az utolsó esti vonat és az első hajnali vonat között, amit az első kérdésnél bele kell számítani! Reggel kivételesen nem indulunk az első vonattal, ha annak nincs csatlakozása a következő 1-2 bejárandó vasútvonalon. Egyébként mindig az első vonattal tovább haladunk adott csomópontból.)

Annyi pontot kapsz, ahányi perccel a beírt szám a várakozással, átszállással töltött percektől eltér (plusz vagy mínusz).

4. Hány betűs a leghosszabb nevű megálló, ahol áthaladunk?
(szóközzel, kötőjellel együtt)

Annyi pontot kapsz, mint a plusz-mínusz eltérés ötvenszerese.

5. Hány szárnyvonalat utazunk be -- hányszor fordulunk meg az út során?

Annyi pontot kapsz, mint a plusz-mínusz eltérés ötvenszerese.

6. Szerinted hányszor késsük le a csatlakozást?
(Ettől válik izgalmassá a játék! nem beszélve magáról az útról)

Teljes pontszámod a (plusz-mínusz eltérés +1) számértékkel szorozzuk meg...!

Feltételek:

A felajánlott nyeremények listájához!
Nyereményeket fel lehet ajánlani a Tour végéig a vasut kukac kteam pont hu címen az alábbi adatokkal: rövid leírás, felajánló elérhetősége (+fénykép, honlap ha van).