Magyar | Deutsch | English
Kezdőlap ||| Céljaink || Abaúj és Hegyalja | A bükki körvasút | Kis vasutak nagy folyók mentén || Kapcsolatok
Céljaink

Megerősíteni, ami van
A honlap 2007-ben jött létre baráti összefogásban. Az abaúji vasútvonal napja után akartunk nekifogni, hogy a turisztikai lehetőségek feltérképezésével és ismertetésével erősítsünk néhány vasútvonal pozícióját; rövid időn belül nem csak a másik két önkéntes kiesett, de a helyzet fokozódása miatt a 'turizmust' félretettem (mentsük a menthetőt, hogy jövőre egyáltalán legyen vonat...). Azóta kisebb nyilvánosságnak szánt, ideiglenes vasúti honlapként tartom fenn. Figyelemre méltó, hogy - egyelőre német és angol nyelven - alapvető információkat tettünk közzé a hazai közösségi közlekedésről. A honlapnak ez a része késznek mondható, lehet bátran továbbajánlani külföldi ismerősöknek illetve linkelni a német/angol kezdőoldalt olyan helyeken, ahol külföldi látogatók, Magyarországon élő külföldiek rákattintanak.
Sajnos a környezetbarát közösségi közlekedés messzemenően kimaradt a 'Zöld Út 2007' programból, ezzel párhuzamosan több turisztikailag vonzó térségben a "tömegközlekedés" színvonalának további romlása következett be. A 11-es Győr-Veszprém vonal - talán az ország legszebb vasútja - megmentése talán sikerként könyvelhető el. A 84-es mátrai vonal újbóli beindításáért civil kezdeményezést indítottak. Számos olyan vonal gyengélkedik, amelynek potenciálja van a szabadidős és hivatásforgalomban egyaránt, de jelenlegi leamortizált állapotában és adott menetrend mellett nem tudja ezt betölteni.

Jelen állás szerint néhány hónapot nyertünk. Csatát csak akkor nyerhetünk, amikor a korszerű vasúti személyszállítás alapfeltételei biztosítva lesznek: 1-2 órás ütem, legalább 60 km-s pálya mindenhol, kulturált körülmények. Ne törődjünk bele legszebb, a turizmus és a lakosság számára egyaránt jelentős vonalaink elvesztésébe. Ez a minimum, amivel tartozunk tiszteletre méltó elődjeinknek, utódainknak.

Céljaink:
- éljünk a vasúttal, míg lehet
- vasútturisztikai koncept vázlata
- vasútbarát szolgáltatói lánc szervezése (ugyanez DOC-ban)
(űrlap turisztikai szolgáltatóknak ODT formátum - DOC formátum) - információs szolgáltatás és médiakampány
- a helybeliek bátorítása, hogy magukénak vallják a vasutat
- olyanok is ismerkedjenek a vasút-menti értékekkel, akik még nem jártak itt, vagy máskor nem is utaznak vasúton
- közösségi közlekedésre alapuló turizmus erősítése az Ökoturizmus Évében és azon túl.

Fontos megjegyzés:
Főleg azok részére, akik először utaznak vonalainkon: számítsanak arra, hogy az infrastruktúra nem csak elavult, hanem félig-meddig gazdátlan (állomási létesítmények). Nem kívánunk újjal mutogatni, de ez van - rövid távon, társadalmi munkában legfeljebb kozmetikázni áll módunkban.

Az érintettek - helybeliek, látogatók, vonatra szorulók - érdekében kérjük, hogy ez a körülmény ne tántorítson el senkit, legalább ezekben a kritikus időkben nem. A vasút sorsa mindannyiunk kezében van. A lakosok, diákok kíméljék a létesítményeket, és ha van választásuk, vonattal utazzanak. Az ide látogatók azáltal, hogy autó helyett közösségi közlekedéssel érkeznek, megkímélhetik a vadregényes északkeleti tájakat (egymást és az itt élőket) a növekvő autóforgalomtól. Az arra hivatottak a személyszállítást ne "szüneteltessék", a vasúti áruszállítást pedig tegyék lehetővé ésszerű feltételek mellett. A helyi önkormányzatok is ragaszkodjanak a vasúthoz, és időnként, lehetőségeikhez mérten továbbra is járuljanak hozzá a helyi infrastruktúra megóvásához, korszerűsítéséhez.

Tisztelettel: Neumann István