Magyar | Deutsch | English
Kezdőlap || Vonatvárás | GYIK | Kiállunk!! | Háttéranyag | Dokumentum, kapcsolat || Vonalaink
Vonatváró Bejárók Aktív vonatvárás a Duna mentén

Az egykori Fejér és Tolna vármegyei helyi érdekű vasút Adonyszabolcs (ma Pusztaszabolcs) és Paks közötti szakaszán 1896. december 22-én indult meg a menetrend szerinti forgalom. A 2009. december 12-i menetrendváltással 823 kilométerrel lett rövidebb a magyarországi személyszállító vasúti hálózat. A 24 érintett vasútvonal között a pár nap híján 113 éves 42-es vonal Mezőfalva és Paks közötti 40 kilométeres szakasza is szerepel.

Ismertető a Mezőfalva-Paks vonalszakaszról (Tipp!)

Napjainkban a személyforgalom szünetel, de a teherszállítás zavartalanul folyik, mivel a vonalat a továbbiakban is fenn kívánják tartani, többek között a Paksi Atomerőmű kiszolgálása érdekében. A személyszállítás esetleges újraindítása ezért nem igényelne jelentős többletköltségeket, így a helyi lakosok újra használhatnának egy gyakorlatilag működő vonalat.

2 A búcsú napján a nagy váróteremhez méltó közönség gyűlt össze a paksi állomáson - reméljük, nem utoljára

A személyszállítás esetleges újraindítása csak látszatintézkedés lesz, ha nem társul hozzá megfelelő mennyiségű vonatpár (minimum 6) és valós igényeket kielégítő menetrend.

Az országos Vonatváró Vonalbejáró Hétvégéhez csatlakozva a 42-es vonal érintett szakaszán Dunaföldvár, Előszállás és Mezőfalva állomások között vonalbejáró túrát tartottunk 2010. október 16-án szombaton.

A kezdőpont Dunaföldvár autóbusz állomás volt, innen a Városháza előtti térre vezetett utunk, ahol a polgármester távollétében a település egyik képviselője fogadott minket. Kifejtette, hogy a városnak hiányzik a vasút és céljainkkal egyetértve, sok sikert kívánt túránkhoz. A köszöntő után egy rövid előadás következett Dunaföldvárról, ezután a helyi televízió munkatársai kaptak választ kérdéseikre.

2 Gyülekező Dunaföldváron: jól esett a kedves fogadtatás

Az első pár kilométer alatt a gyakorlatban is megtapasztalhattuk az autóbusz állomás és a vasútállomás távolságát: az egymástól eltérő településrészek lefedettsége okán mindkettő létjogosultsága biztosított. A vasútállomáson már vártak ránk a további túrázók és Dunaföldvár vendégszeretetének kézzelfogható megnyilvánulása, egy étellel és itallal telepakolt pad képében.

2 Fényes sínszálak mutatják az utat

A tízórai után Dunaföldvár képviselője búcsúztatott minket, majd egy szabályos menesztés után Előszállás felé indultunk. A pályára engedélyezett sebesség 60 km/h, az előttünk álló 8 kilométert a személyvonat 9 perc alatt tenné meg.

2 Rövid pihenő az előszállási I. sz. iparvágány kiágazásnál

Az előszállási I. sz. iparvágány kiágazásnál egy jól megérdemelt pihenő következett, vasúttörténeti előadással fűszerezve. A vágány egy Kht. és egy Kft. telephelyeit tárja fel, de ők már több mint egy évtizede nem éltek a vasúti szállítás lehetőségével. A környéken csak Dunaföldvár kapcsolódik be a vasúti teherforgalomba, a 2011 végére elkészülő bioetanol-előállító üzem remélhetőleg erre is pozitívan hat majd.

2 A vonóvezeték jelzi: közel az állomás!

A vasút az M6-os környékén egy főút mellett halad, a töltésen sétáló csapatunk már messziről látható volt, az elhaladó autók és buszok dudáltak, utasaik integettek nekünk. Szerencsére az eső csak pár percig szemerkélt, az időjárás a továbbiakban folyamatosan javult, végül a nap is kisütött.

2 Szabad a bejárat: túrázók érkeznek

A személyforgalom szüneteletetése leginkább az előszállási lakosokat hozta kedvezőtlen helyzetbe, akik autóbuszon 33 kilométeres úton 50 perc alatt érik el Dunaújvárost, a vasúton megszokott 20 kilométer és 22 perces menetidő helyett. Az Előszállásra közlekedő autóbuszjáratok a vasúttal szemben nem tudnak közvetlen eljutást biztosítani: Daruszentmiklós, vagy Dunaföldvár felé kerülve érik el céljukat. 

2 A fogadóbizottság mintha csak az érkező vonatra várna

Mivel az autóbuszbérlet többe kerül, a vonat akkor is reális alternatíva lehet, ha az utas megvásárolja a vasúti mellé a dunaújvárosi helyi járatokra érvényes bérletet. A bejárók számára azért is hiányzik a vasút, mivel az autóbusszal szemben azon akár több bicikli egyidejű szállítása is megoldott volt.

2 Farkas Imre, Előszállás polgármestere köszönti a megjelenteket

A szünetelő szakasz utasforgalma az igényeket csak részben kielégítő menetrend ellenére is 300-350 fő volt naponta. Minden második ember előszállási viszonylatban vette igénybe a vonatot, 2008-ban 3654 darab jegyet váltottak meg dunaújvárosi relációban. A fenti tények ismeretében nem volt meglepő, hogy a legnagyobb érdeklődés Előszálláson kísérte túránkat, a polgármester üdítővel, süteménnyel és a nagyközséget bemutató képeslapokkal várt minket.

2 Várjuk a vonatot!

A település vezetője egyetért céljainkkal és reményét fejezte ki, hogy vonalbejáró túránk hatására pozitív változások történnek majd a közlekedés terén. A polgármester köszöntőjét a helyi szervező összefoglalója, majd egy vasúttörténeti előadás követte, utána a vonal személyszállításának emlékére készült füzetek kerültek kiosztásra. A jó társaságban gyorsan teltek a percek, hamarosan indulnunk kellett tovább, de megígértük, hogy visszatérünk: vonattal!

2 A pihenő után Mezőfalva felé vettük az irányt

A búcsúzás után nekivágtunk az utolsó résztávnak, az állomás melletti útátjáró felé közeledve a sorompó rúdjai méltóságteljesen leereszkedtek, hogy biztosítsák a túrázók áthaladását. Az utolsó, 9 kilométeres résztávnak csak az elszántabb, főleg dunaújvárosi résztvevők vágtak neki, mivel Mezőfalva állomásról oda indult a hazajutásra kijelölt vonat. A térség helyzeten sokat rontott a szolgáltatóváltás okán Mezőfalva - Előszálás - Dunaföldvár útvonalon közlekedő helyettesítő autóbuszjáratok megszüntetése, melyek egyébként be sem tértek a vasútállomásra, hanem attól egy kilométerre álltak meg.

2 Egy szimplának tűnő vashíd is szolgálhat érdekességekkel

Természetesen nem csak végigsétáltunk a vonalon, hanem az említést érdemlő látnivalóknál, műtárgyaknál kisebb előadásokat is tartottunk, válaszoltunk a felmerülő kérdésekre. Mezőfalva-elágazáshoz közeledve megtekintettük az elbontott mezőfalvi deltavágány helyét és Ménesmajor állomás maradványait, mely 1993-ban, táblás megállóhelyként fejezte be pályafutását.

2 Csak egy váltóállítás hiányzik a személyforgalom újraindításához: a személyvonat most Rétszilas felé halad.

A tervhez képest korábban érkeztünk Mezőfalva-elágazáshoz, így megvártuk a Simontornyára közlekedő személyvonat elhaladását. A 43-as vonalon mintha a paksi vonal végjátéka ismétlődne: a 2009/2010. évi menetrendváltás óta 2 párral kevesebb vonat közlekedik rajta, a korábban bevált és megszokott indulási időpontok rendkívül kedvezőtlen irányba változtak. Valakinek a munkaidő vége előtt 20 perccel indul a vonata és van olyan időszak, amikor 7 órán keresztül nincs eljutási lehetőség. A menetrend megfelelő módosításával sokat lehetne tenni a vonalért!

2 Mezőfalván kettévált a társaság: volt aki gyalog vágott neki a hátralévő 12 kilométernek

Mezőfalván lelkes segítőink terített asztallal vártak minket, a 19 kilométeres út után jólesett a pogácsa és a zsíroskenyér. A hazatéréshez nem mindenki választotta a vonatot: volt aki autóval, mások gyalog vágtak neki a megmaradt útnak, ezzel 31 kilométerre növelve a bejárással megtett távolságot.

Hazafelé a jól sikerült napon elmélkedtünk és reméltük, ha leközelebb erre járunk, már nem csak a síneket találjuk itt, hanem a menetrend szerint közlekedő személyvonatokat is!

Helyi szervező, kapcsolattartó:
Dunaújvárosi Építők Természetjáró Sportegyesülete (DÉTE)
Botyánszki Tamás botam[kukac]freemail hu

TEOL Népújság cikk

42: Dunaújváros-Mezőfalva-Paks

Napjainkban a vonal személyforgalma szünetel, de a teherszállítás zavartalanul folyik, mivel a vonalat a továbbiakban is fenn kívánják tartani, többek között a Paksi Atomerőmű kiszolgálása érdekében. A személyszállítás esetleges újraindítása ezért nem igényelne jelentős többletköltségeket, így a helyi lakosok újra használhatnának egy gyakorlatilag működő vonalat.
Az ezredforduló után drasztikusan csökkentették a vonatok számát, a megmaradt járatok többsége csak Dunaföldvárig közlekedett, Paksra alig 3 pár vonat biztosította az eljutást. Az ingázó utasok ezért ahol lehetett, igyekeztek más módon megoldani a bejárást, a ritkán közlekedő vonatok leginkább a hétvégén utazó diákok számára jelentettek alternatívát.
A vonal személyforgalmának így a kedvezőtlen menetrendváltozások adták meg a kegyelemdöfést. Semmilyen intézkedés nem történt annak érdekében, hogy feltárják a valós utazási igényeket és a meglévő eszközökkel kielégítsék azt. A bezárásra ítélt vonalszakaszon még az utolsó években is jelentős forgalmat bonyolított Előszállás, illetve számottevőt Dunaföldvár állomás.
Sajnos van rá esély, hogy a fenti történet megismétlődik a szomszédos Mezőfalva-Rétszilas vonalon. A 2009/2010 évi menetrendváltással a 43-as vonalon 2 párral kevesebb vonat közlekedik, a több éve megszokott indulási időpontok rendkívül kedvezőtlen irányba változtak. A további utasvesztés megakadályozása és a megfelelő szintű szolgáltatás biztosítása érdekében azonnali menetrendmódosításra lenne szükség.

Blogbejegyzés - itt hozzá lehet szólni a fenti szöveghez!

Vissza a Vonalaink oldalára

Tovább a "Várjuk a vonatokat" nyilatkozatra