Magyar | Deutsch | English
Kezdőlap || Vonatvárás | GYIK | Kiállunk!! | Háttéranyag | Dokumentum, kapcsolat || Vonalaink
Vonatváró Bejárók Aktiv vonatvárás - Tiszacsege a 117. vonalon

Home

Új viszony(lat/ok) megteremtése?

Karcag

Tiszacsege

Miután Tiszacsege már kivette részét az októberi bejáró hétvégéből (a 117-es vonalon egyedüliként), 2011. augusztus 23-án ismét megmozdulásra került sor Tiszacsege vasútállomásán. Tiszalök felől délben kisebb delegáció érkezett a hajnali pályabejárást követően, pesti vendég is érkezett (egyelőre nem a magas minisztériumból ;-) de főleg néhány helybeli kifejezte vasút iránti igényét a polgármesterrel és alpolgármesterrel együtt. Az országos megálló-felmérés keretében a 117-es vonali megállók állapotát is dokumentálják a keddi találkozó néhány résztvevője. Késő délután a "főtourista" ragaszkodott a Tiszacsege–Ohat vonalszakasz bejárásához, a többi vendég illetve hazajáró közúton távozott.
Három körülmény világosan megállapítható: 1. a pályaállapotok erősen eltérők, 2. a 117-es vasútvonal jelenleg végig járható (a pályavasúti menet nyomát mindenhol láttuk), 3. többek közt Tiszacsege és Tiszafüred között busszal nem lehet utazni, a viszonylatok kiszolgálására aránylag nagy és rendszeres igény lenne. A térség összetett közlekedési igényei intelligens, integrált megoldás után kiabálnak. A mai napon több potenciális utazási és teherszállítási igény került szóba, térségi és interrégiós forgalomban, mely érintene Tiszacsegét illetve a 117-es vonalat és annak hálózatba történő részleges vagy teljes "visszaforgatása" mellett kiszolgálható. Ahogyan láttuk a Nyíregyháza–Polgár autópályaszakasz átadását követően is: amikor egy létező potenciális igénnyel találkozik egy korszerű eljutási lehetőség megteremtése, az emberek hamar rájönnek és akár a vártnál nagyobb mértékben élnek vele.
Szombaton 2010. október 16-án délelőtt találkoztak néhányan az állomáson, egy rövidebb pályaszakasz ebéd előtti bejárására. Látogassanak egyénileg is a vonal megállóhelyeire! "Vonatváró" csoportképeiket bármikor várjuk a vasut [kukac] kteam hu címre.

Helyi szervező, kapcsolattartó:
Szabó László szabo.szueri[kukac]pannonmail hu, +36-70/7744866

Javaslat Karcag-Tiszacsege viszonylatú vonatok bevezetésére

117: Ohat-Pusztakócs–Tiszalök-Nyíregyháza

A vonal Tiszalöktől nyugatra eső, kevésbé forgalmas felén álltak le a motorvonatok a 2009-es menetrendváltással. Aránylag kevesen tiltakoztak a döntés ellen, de ha nem is látványosan, sokan sajnálták és helytelenítették a vonatok leállítását. A Tiszával párhuzamosan kanyargó alföldi pálya több községet és várost fűzött fel, ám a három-öt pár vonat ennek ellenére nem túl magas kihasználtsággal ingázott: az átszállási kényszer (csak egy pár vonat érte el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyét, a többiről két átszállás kellett ehhez) és a hosszú menetidő elriasztotta az utasokat. Minden bizonnyal az M3-as autópálya továbbépítése sem javított a vasút versenyképességén. Közelebbről nézve viszont a helyzet árnyaltabb, mint ami távolról, csupán az eljutási idők ismeretében tűnhet. Bizonyos napszakokban, viszonylatokon jó kihasználtsággal közlekedtek a motorvonatok. Ez a körülmény mélyebb vizsgálatra, a vonal és az egész térségi közlekedés újragondolására készteti a közlekedésbarátot, a lelkiismeretes szakembert. Ennek első jeleként Tiszacsegén kezdeményezik a Karcag-Tiszafüred járatok a településig történő meghosszabbítását egy összetett területfejlesztési javaslat részeként. A vonal teljes hosszán nincs sok esély az újraindításra, viszont komplex vizsgálatok, igényfelmérések után, a térségi közlekedés megfontolt átszervezése, versenyképessé tétele által jövője is lehet a Tisza-menti vasútvonalnak.
A vonal teljes hosszán rövid távon nincs sok esély a személyszállítás újraindításra. Komplex vizsgálatok, igényfelmérések után, a térségi közlekedés megfontolt átszervezése, versenyképessé tétele által lehet jövője a Tisza-menti vasútvonalnak. Annál inkább, ha az útdíj 2013-mas bevezetése nyomán ismét megérné, terheket szállítani rajta.

Blogbejegyzés - itt hozzá lehet szólni a fenti szöveghez!
Emlékfilm - 2009. december

Vissza a Vonalaink oldalára

Javaslat Karcag-Tiszacsege viszonylatú vonatok bevezetésére

Petíció a Karcag-Tiszacsege viszonylatért (aláíró ív)

Tovább a "Várjuk a vonatokat" nyilatkozatra